Soorten factoring
Soorten factoring en de voor- en nadelen
In Nederland kennen we drie vormen van factoring: Traditionele Factoring, American Factoring en Reverse Factoring. Wij leggen u naast de verschillen tussen de financieringsvormen graag de voor- en nadelen van deze soorten factoring uit.
Traditionele factoring
Bij Traditionele Factoring worden facturen verpand en bevoorschot de factormaatschappij doorgaans tot 85% van uw facturen. Over het algemeen gaat u een contract aan voor een langere periode; meestal 1 tot 3 jaar.
De voordelen van Traditionele Factoring zijn de relatief lage kosten en het feit dat de contracten meestal ‘maatwerk’ zijn. Nadelen zijn dat u altijd de gehele omzet dient te ‘factoren’ en een contract voor langere tijd dient te tekenen. Ook worden doorgaans strengere eisen aan uw bedrijf gesteld en zijn de doorlooptijden vrij lang. Zo kan het langer dan een maand duren voordat het contract is opgestart en u uitbetaald krijgt. Er geldt tevens een minimumomzet die vrij hoog ligt, namelijk >2,5 miljoen euro.
American Factoring
Bij American Factoring worden uw facturen over het algemeen gekocht door de factormaatschappij. De bevoorschotting – tot wel 97% – is hoger dan bij andere soorten factoring zoals Traditionele Factoring. U betaalt een all-in-tarief. De hoogte hangt onder meer af van de betaaltermijn van uw debiteuren (hoe langer de betaaltermijn, hoe hoger het tarief), het ingeschatte risico en uw totale omzet; hoe hoger uw totale omzet, hoe lager het tarief.
Het voordeel van American Factoring is dat een overeenkomst sneller kan worden afgesloten. Vaak al binnen 24 uur. Daarnaast kunt u ervoor kiezen slechts een deel van uw omzet te ‘factoren’. De kosten zijn bovendien transparant. Is bij Traditionele Factoring een goede spreiding in de debiteuren noodzakelijk, in het geval van American Factoring kunt u al gefinancierd worden met slechts één of twee debiteuren.
Reverse factoring
Reverse Factoring is in tegenstelling tot de andere soorten factoring niet bedoeld voor een opdrachtgever, maar vooral voor leveranciers. U biedt een leverancier namelijk een alternatief voor een langere betaaltermijn. Met deze financieringsvorm profiteert een leverancier van de kredietwaardigheid van een klant. Reverse Factoring is een manier om een betaaltermijn te overbruggen, waardoor de leverancier eerder over financiële middelen beschikt. U verkoopt alleen facturen die zijn goedgekeurd door uw debiteur. De kosten van Reverse Factoring komen over het algemeen voor rekening van de opdrachtnemer.
Voordelen van Reverse Factoring zijn dat u in de meeste gevallen een gunstiger factortarief ontvangt, omdat de kans op wanbetaling kleiner is. Een factormaatschappij let vooral op de financiële gezondheid van de klant, daarmee is het risico voor de factormaatschappij lager dan bij Traditionele Factoring. Een nadeel is dat facturen met een hoog risico niet altijd geaccepteerd worden door de factormaatschappij. Ook moet een debiteur – wiens kredietwaardigheid in kaart moet worden gebracht – willen meewerken aan Reverse Factoring.
Soorten factoring: welke vorm past bij mij?
Zoals u leest, heeft elke vorm z’n voor- en nadelen. CS Factoring maakt gebruik van American Factoring, omdat dit voor u maximale flexibiliteit oplevert. U bepaalt welke factuur u wel of niet verkoopt en wij nemen het debiteurenbeheer van u over. Bovendien betalen wij uw vordering binnen één werkdag uit.
Wilt u meer informatie over onze werkwijze of heeft u vragen over de soorten factoring? Neem dan contact met CS Factoring op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan. Wij helpen u en uw bedrijf graag verder.