Wat is Reverse Factoring?

In tegenstelling tot bij American Factoring en Traditionele Factoring financiert bij Reverse Factoring uw klant een openstaande factuur. Deze financieringsvorm wordt ook wel ketenfinanciering (Supply Chain Finance) genoemd en is bij uitstek geschikt voor kleine(re) bedrijven met grote leveranciers. De factormaatschappij, die tussen beide partijen staat, kijkt bij deze factorvorm namelijk naar de kredietwaardigheid van uw klant.

Zo werkt deze vorm van factoring

Bij Reverse Factoring neemt een factormaatschappij een factuur over. Het openstaande bedrag wordt, vrijwel direct, betaald aan het bedrijf dat de factuur heeft aangeboden. Daarmee wordt een lange betaaltermijn ontweken en kan een bedrijf het factuurbedrag direct gebruiken om bijvoorbeeld te investeren of aan betalingsverplichtingen te voldoen. De debiteur betaalt de factuur aan de factormaatschappij.

De voordelen van Reverse Factoring

  • Doordat het risico kleiner is en bij deze factorvorm alleen goedgekeurde facturen betaald worden, wordt een factuurbedrag over het algemeen volledig en binnen enkele dagen uitbetaald. Ook de leverancier profiteert. Door het verminderde risico hanteert de factormaatschappij vaak een lager factorloon. Dat maakt deze factoringvorm minder kostbaar voor leveranciers.
  • Wanneer een debiteur niet betaalt, loopt u geen risico. Bij deze financieringsvorm is het namelijk de factor die het risico neemt. Bij wanbetaling hoeft u het voorgefinancierde factuurbedrag niet terug te betalen.
  • Bij deze vorm van factoring is geen uitgebreide debiteurenportefeuille noodzakelijk. Facturen factoren is al mogelijk vanaf één klant.

Wat zijn de nadelen?

  • Facturen met een hoger risico worden vaak niet geaccepteerd door de factormaatschappij.
  • Uw debiteur moet, doordat de kredietwaardigheid gecontroleerd wordt, bereid zijn mee te willen werken aan Reverse Factoring.

 

Is dit wat voor u?

Denkt u dat factoring wel iets voor uw bedrijf is, of weet u het al zeker? Maak dan gratis en vrijblijvend een afspraak bij CS Factoring.

Gratis afspraak maken

Meer weten?

Heeft u een vraag of wilt u meer weten over factoring? Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Informatie aanvragen