Meerderheid zzp’ers en kleine bedrijven wacht op betaling

By juni 11, 2015Nieuws
Den Bosch

Slechts 14% van de zzp’ers en kleine bedrijven krijgt facturen op tijd betaald. Zelfstandige ondernemers hebben gemiddeld voor €35.000 aan rekeningen openstaan die al hadden moeten worden betaald. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim zeshonderd ondernemers door de bedrijfsinformatiewebsite OpenCompanies.

Zestig dagen

De meeste zzp’ers hanteren een betalingstermijn van twee weken. Ruim 40% van de zelfstandig ondernemers moet langer dan een maand op de betaling wachten. Bij 14% van de zzp’ers is dit langer dan zestig dagen. Volgens het bedrijf, dat onderdeel is van financieel adviesbureau Graydon, kunnen zzp’ers en kleine ondernemingen vaak niet anders dan de ‘betaaltermijn van de opdrachtgever accepteren’. Hierdoor lopen zij financiële risico’s, omdat dit ten koste gaat van de kasstroom.

De betalingstermijn staat al langer op de agenda. Zo wil PvdA-Tweede KamerlidHenk Nijboer dat bedrijven en overheden hun rekeningen binnen dertig dagen betalen. Nijboer wil eerst bedrijven zelf de kans geven om sneller te betalen. Als dat niets uithaalt, moeten er wat hem betreft wettelijke bepalingen komen voor betaaltermijnen. Ook OpenCompanies pleit voor een wettelijke betalingstermijn van dertig dagen.

Drie maanden

De gemiddelde termijn waarop het grootbedrijf en de overheid op dit moment aan hun verplichtingen voldoen, is respectievelijk 41 en 44 dagen. Er zijn ook uitschieters van drie maanden. Uit een vergelijkend onderzoek naar de betalingstermijn van bedrijfsleven en overheden in Europa blijkt dat Nederland achterblijft bij landen als Finland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen maar ook Polen.

Bron: http://fd.nl/ondernemen/1095258/meerderheid-zzp-ers-en-kleine-ondernemers-wacht-op-betaling-factuur